Az uradalomhoz tartozó egyetemen, a Georgikonban neveltek és oltottak gyümölcsfákat, de külföldről is vásároltak csemetéket. Egy 1817-es kimutatás szerint 160 alma-, 75 körte-, 240 szilva-, 22 cseresznye-, 14 meggy-, 21 dió- és 27 lapsonyafa volt a gyümölcsösben. Természetesen a gyümölcsös is gyarapodott évről-évre. A termés nagy részét piacon adták el vagy törkölyként a többnyire zsidó kocsmárosoknak pálinkakészítéshez.
A Georgikon szőlészete Közép-Európa első jelentősebb fajtagyűjteményével rendelkezett. 1802-ben a cserszegi telepen 20 fajtát gondoztak. Nyilvántartották a fajták érési idejét, termékenységét, boraik tulajdonságait (íz, szín, illat), valamint fagyérzékenységüket. A szőlészet mellett természetesen pincével és présházzal is rendelkezett az intézmény. 1808-ban 327 akó, 1819-ben 196 akó bort tároltak a pincében. A borokat palackozták is, megkülönböztetve a champagne-i, fehér és vörös malaga, a különböző aszúféléket és ürmösöket. A Georgikonban tanították a likőrök és ürmösök készítését is. Illatosításhoz például málnában megszárított szőlővirágot, rózsaszirmot, száraz narancshéjat, zsályát, bodzavirágot használtak. A kurrens nyugat-európai szőlészeti szakirodalom tananyagnak számított az iskolában.
David Mayo Womens Jersey